вівторок, 4 липня 2017 р.

4 липня - День незалежності США



      День незалежності США — державне свято Сполучених Штатів Америки, яке відзначається щороку 4 липня (часто так і називається: «Четверте липня») і є федеральним вихідним днем. Свято встановлено на честь Декларації незалежності США від Об'єднаного Королівства Великої Британії, яка була підписана 4 липня 1776 року. День незалежності в США асоціюється із салютамифеєрверкамипарадамикарнаваламиярмаркамиконцертамибейсболом, сімейними зустрічами, пікнікамибарбекю, політичними виступами і церемоніями разом із різноманітними громадськими і приватними подіями на вшанування історії, урядування та американських традицій.


Набуття незалежності

Під час Американської революції офіційне від'єднання 13-ти британських колоній від Великої Британії сталося 2 липня 1776 р., коли Другий Континентальний конгрес на закритому засіданні проголосував за Резолюцію Лі представника Вірджинії Річарда Генрі Лі, якою проголошувалося, що Америка стала незалежною. Після голосування за цю Резолюцію Конгрес вирішив видати додатковий документ, який би пояснював цей вчинок — Декларацію незалежності США. Її проект написав т. зв. Комітет п'ятьох начолі з Томасом Джефферсоном. Після обговорення проекту на дебатах, поправок і доповнень Декларація була підписана 4-го липня 1776 р.. Днем раніше Джон Адамс (в майбутньому 2-й Президент США) написав своїй дружині Абігаль:
«Другий день липня 1776 року буде найпам’ятнішим епохальним днем в історії Америки. Я глибоко переконаний, що він святкуватиметься прийдешніми поколіннями, як велика річниця-фестиваль. Це має відзначатися, як день визволення і акт відданості всемогутньому Господу та супроводжуватися шоу, іграми, спортивними змаганнями, залпами, салютами, дзвонами й ілюмінацією з одного боку континенту до іншого, відсьогодні й на всі віки. »
Прогноз Адамса справдився, але з поправкою на 2 дні. Отже, американці відзначають незалежність 4-го липня, в день, що зазначений на всім відомому оригіналі Декларації незалежності США, а не 2-го липня — день голосування за Резолюцію Лі.[2] Історики довго сперечалися, чи дійсно Декларацію було підписано саме 4-го липня, як зазначено в письмових свідченнях Томаса ДжефферсонаДжона Адамсаі Бенджаміна Франкліна. Більшість істориків дійшли висновку, що Декларацію насправді було підписано майже на місяць пізніше затвердження, а саме 2-го серпня 1776 р.
Прикметний збіг, що двоє підписантів Декларації Джон Адамс і Томас Джефферсон, які згодом стали Президентами США, померли в один і той самий день — 4-го липня 1826 р. на 50-ту річницю Декларації. Також 4-го липня у 1831 р. помер 5-й Президент США Джеймс Монро. А 4-го липня у 1872 р. народився 30-й Президент США Калвін Кулідж — єдиний із глав держави, народжений у День незалежності.
Матеріал з Вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар